archive
The Overview Effect - Holland Festival Radio - 04

The Overview Effect - Holland Festival Radio - 04

faithful to the subject

airdate: -

The Overview Effect - Holland Festival Radio

Operator radio en het Holland Festival onderzoeken in vier programma’s verschillende onderwerpen met als vertrekpunt de programmering van het aankomende festival. The Overview effect is het moment dat wij als bewoners van de aarde ons omdraaien en zien dat er een grotere interconnectie bestaat tussen alles wat we doen, relaties die we hebben en patronen die we volgen. In vier programma’s onderzoeken we deze relaties en bevragen we deze patronen.


Aflevering 04 - 2049, concrete realism

2049, concrete realism
is een radio documentaire van Faithful to the Subject, gemaakt in het kader van het Holland Festival voor Operator. De documentaire heeft als decor de Amsterdamse wijk IJburg en vertelt tegelijkertijd het verhaal van Traven die in het jaar 2049 vanuit de stad naar een eiland vertrekt om te reflecteren op zijn eigen bestaan en de samenleving. Het eiland staat vol gebouwd met nieuwe, betonnen woonblokken en vormt voor Traven een directe confrontatie met een strak geplande werkelijkheid. Een werkelijkheid die volgens idealen is gecreëerd en waarin weinig ruimte is voor imperfectie. De radio documentaire is gebaseerd op het boek Parabel of the Sower van Octavia E. Butler en The Terminal Beach van J.G Ballard.

Stedenbouwkundige Ton Schaap en onderzoeksjournalist/geograaf Floor Milikowski gaan tijdens de documentaire in op de geplande werkelijkheid en werpen hun blik op de toekomst van de stad.