archive
The Overview Effect - Holland Festival Radio - 03

The Overview Effect - Holland Festival Radio - 03

dagmar veenstra

airdate: -
Play set

The Overview Effect - Holland Festival Radio

Operator radio en het Holland Festival onderzoeken in vier programma’s verschillende onderwerpen met als vertrekpunt de programmering van het aankomende festival. The Overview effect is het moment dat wij als bewoners van de aarde ons omdraaien en zien dat er een grotere interconnectie bestaat tussen alles wat we doen, relaties die we hebben en patronen die we volgen. In vier programma’s onderzoeken we deze relaties en bevragen we deze patronen.

Aflevering 03 The Parable of the Sower

De derde live radio-uitzending van Operator en het Holland Festival vertrekt vanuit festivalvoorstelling Octavia E. Butler’s Parable of the Sower.Met Octavia E. Butler’s Parable of the Sower maken de Amerikaanse componisten en muzikanten Toshi Reagon en Bernice Johnson Reagon post-apocalyptisch muziektheater, dat tweehonderd jaar zwarte muziek omvat. De opera is gebaseerd op de sciencefiction-romans van Octavia Butler. Een jonge vrouw ontvlucht een buitenwijk van Los Angeles die onleefbaar is geworden; ongebreidelde privatisering, inkomensongelijkheid en klimaatverandering hebben geleid tot escalerend geweld. Terwijl ze door een uitgedroogd Amerikaans landschap reist, plant ze de zaadjes voor een nieuw geloof. Octavia E. Butler’s Parable of the Sower mengt elementen van sciencefiction en Afrikaans-Amerikaans spiritualisme en ontstijgt elk genre: het is actueel muziektheater over etniciteit, gender en de toekomst van de mensheid.

Maar wat is de impact van Octavia E. Butler’s Parable of the Sower? Operator –presentatrice Dagmar Veenstra gaat in gesprek met lezers van het boek en onderzoekt de betekenis hiervan op verschillende generatie lezers. Afgewisseld met muziek uit de voorstelling.

De vierde en laatste uitzending van The Overview Effect is op donderdag 24 mei om 12 uur.