archive
The Overview Effect - Holland Festival Radio - 01

The Overview Effect - Holland Festival Radio - 01

samira ben messaoud

airdate: -
Play set

The Overview Effect - Holland Festival Radio

Operator radio en het Holland Festival onderzoeken in vier programma’s verschillende onderwerpen met als vertrekpunt de programmering van het aankomende festival. The Overview effect is het moment dat wij als bewoners van de aarde ons omdraaien en zien dat er een grotere interconnectie bestaat tussen alles wat we doen, relaties die we hebben en patronen die we volgen. In vier programma’s onderzoeken we deze relaties en bevragen we deze patronen.

Aflevering 01 Money, Money, Money

De eerste live radio-uitzending van Operator Radio en het Holland Festival onderzoekt de eeuwig prangende vraag: maakt geld gelukkig?

In de Holland Festivalvoorstelling JR vertelt het Belgische acteurscollectief FC Bergman het ongelofelijke (fictieve) verhaal van JR Vansandt, de elfjarige, gehaaide beurshandelaar die met een legertje advocaten en spindoctors een ware ravage aanricht op de Amerikaanse aandelenmarkt. We zien hoe onschuldige mensen zich vergalopperen in de wedloop om geld en geluk.

Tijdens dit programma onderzoeken we in hoeverre geld van invloed is op onze Nederlandse identiteit en handelen. En wie weet kunnen we na een uur de ultieme vraag beantwoorden: maakt geld gelukkig?

Om op al deze vragen een antwoord te zoeken gaan twee gasten onder leiding van Samira Ben Messaoud met elkaar in discussie: Arno Wellens en Willem van Ewijk. Arno Wellens (1978) is een publicist, schrijver en financieel journalist die voornamelijk over economie, geopolitiek en de Europese Unie schrijft. Momenteel schrijft hij voor Follow the Money, voorheen voor de onderzoekswebsite 925.nl (samen met Jort Kelder) en de Quote. Willem van Ewijk (1987) is hoofdredacteur van VICE Money, het platform over geld en de economie van VICE. Hij schreef eerder onder meer voor de Volkskrant, de Groene Amsterdammer en Folia, en studeerde Rechten en Geschiedenis in Utrecht en Parijs.

De volgende uitzending van The Overview Effect is op donderdag 26 april om 12 uur. Een onderzoek naar genialiteit en gekte.