archive
Culture radio
Operator Talks Glashard

Operator Talks Glashard

samira stedelijk museum schiedam

airdate: -

Operator Talks: Glashard
Samira Ben Messaoud spreekt met verschillende kunstenaars over de Post-grafitti tentoonstelling: Glashard in het Stedelijk Museum Schiedam.

Opperclaes

De tentoonstelling Glashard. Post-graffiti in De Glasfabriek Schiedam komt uit het creatieve brein van Opperclaes, Linda van Vleuten en Bruce Tsai-Meu-Chong. De curatoren kozen internationale kunstenaars met een eigen handschrift die abstract werk maken. Deze kunstvorm is in Nederland nu voor het eerst op deze schaal te zien.

ST4
2 jonge jongens uit Tunesië staan aan het begin van hun carrière. Interessant om te kijken hoe het hele fenomeen wordt bekeken vanuit noord-Afrika. Wij zijn ons niet bewust van de historie omdat het geen onderdeel uitmaakte van de Europesche graffiti scene. Kijken zij naar europa of worden zij duidelijk geïnspireerd door andere lokalere kunstvormen naast graffiti. Misschien ook interessant om te kijken hoe social media invloed heeft op hun werk. Het hele social media aspect is ook een vrij wezenlijk onderdeel van deze scene. Contacten worden gelegd en onderhouden sinds het begin van deze stroming.

Jeroen Jongeleen, post-graffiti kunstenaar van het eerste uur.

In de jaren 80 al actief als graffiti schrijver en hij heeft de transitie meegemaakt rond 2000 en zit dus al de hele periode waarin wij benoemen dat er post-graffiti is in dit netwerk. Daardoor heeft hij een groot internationaal netwerk en kan hij het bekijken en benoemen hoe de overgang is gegaan. Van graffiti naar street-art naar post-graffiti. Hij kan ook benoemen waar deze tentoonstelling de plank raakt, waar deze vaak wordt gemist als het over street art gaat. (Even ervan uitgaande dat wij hier hartstikke de plank raak slaan :))
Daarnaast is het ook heel interessant hoe zijn werk zich verhoudt tot de drive die een graffiti schrijver heeft, plekken toe-eigenen, trespassen(insluipen?), sporen letterlijk achterlaten.

High on Type

Collectief van kalligrafen. Zij zijn terug gegaan van graffiti naar kalligrafie en weer terug naar autonome kunst.
Het ombuigen van een traditionele techniek naar een handschrift dat geen handschrift meer is dat bedoelt is om te lezen is erg interessant.
Het leesbaar schrijven van je naam of informatie s bij een deel van het collectief ondergeschikt aan de vorm.
Zij zijn nog de laatste generatie denk ik waarbij een graffiti achtergrond not done was op de kunstacademie, waar dat tegenwoordig minder erg is.
Het is wellicht interessant om dat nog aan te stippen omdat zij nu ook lessen geven op de academie (Utrecht, Den Haag, Zwolle).

Bouke Bruins Boyscout Designer

Jonge maker uit Eindhoven. Bouke werkt vanuit de interactie met zijn publiek, gevraagd en ongevraagd met als achtergrond product design. Hij maakt sociale interventies waarmee hij de openbare ruimte aan past en daardoor ontstaan en vaak spelsituatie, ontmoetingen of gesprekken.
Zijn drive komt heel erg, net als Jeroen, uit het innemen van de openbare ruimte. En boodschappen de wereld in slingeren waar men niet om heeft gevraagd, maar waar wel iets mee moet worden gedaan. In essentie ook het doel van graffiti. Mooi is dat hij het spel terug brengt in de straat waar het ook tot ongemak leidt. Maar vooral heel veel plezier.