archive
Culture radio
Architecture City - 12 - Architecture on show

Architecture City - 12 - Architecture on show

catja edens teun van den ende jorn konijn

airdate: -

Architecture City - 12 - Architecture on show

Er kleeft een fundamentele uitdaging aan het tentoonstellen van architectuur. De focus van de aandacht, de objecten waar het eigenlijk om gaat, zijn namelijk te groot voor de tentoonstellingsruimte. Daarom zoekt de architectuurtentoonstelling haar toevlucht tot alles rond gebouwen en de bijbehorende ontwerpprocessen. Tentoongestelde schetsen, maquettes, documenten, foto’s, tekeningen, renderings, schaalmodellen en video’s maken ons deelgenoot van de ideeën, achtergronden en processen rond die architectuur.

De architectuur zelf zullen we in een tentoonstelling niet kunnen beleven, maar is het tentoonstellingsontwerp eigenlijk niet ook architectuur – geen faciliterende drager maar een op zichzelf staande architectonische uiting?

Architecture City - 12 - Architecture on show neemt je mee in de wereld van de architectuurtentoonstelling. We spreken met Paul Kempers die een biografie schreef over Jean Leering. Deze idealist, mentor, schrijver en gentleman-activist gaf architectuur het podium in het Van Abbemuseum waar hij directeur was. Ook onze gast is Sergio Figueiredo, hoofd van de Curatorial Research Collective aan de TU Eindhoven en schrijver van The NAi effect, een boek over het Nederlands Architectuurinstituut als de plek waar Nederlandse architectuurcultuur gestalte kreeg. Tot slot praten we met de kersverse directeur van Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, Saskia van Stein. Wat zijn voor haar de belangrijkste ervaringen en lessen uit de ca. zeventig tentoonstellingen over design en architectuur die zij eerder maakte bij onder andere het NAi en Bureau Europa? En wat zijn haar plannen met de Biënnale?

Architecture on show, here we go!