archive
Culture radio
Architecture City - 11 - The Summer of DIY

Architecture City - 11 - The Summer of DIY

catja edens teun van den ende jorn konijn

airdate: -

Architecture City - 11 - The Summer of DIY

In een wereld waarin gebouwen steeds geavanceerder worden, richten we deze keer de blik op de eenvoud. Architecture City #11 is gewijd aan bouwen met je eigen handen.

Zelf bouwen is zo oud als de mensheid. En ook in een samenleving waarin het bouwen steeds verder professionaliseert, houdt het nog altijd stand. Kijk maar naar al die schuurtjes en bouwsels in volkstuinen en achtertuinen, op de daken van de stad, en in de vorm van kraakpanden bijvoorbeeld.

Architecture City is benieuwd wat er te leren valt van dit fenomeen. Welke culturele en maatschappelijke betekenis heeft dit soort architectuur eigenlijk? En in hoeverre kent het zijn eigen ontwikkeling en geschiedenis? We kijken naar de architectonische manifestaties van de kraakcultuur, naar wat het betekent om te ontwerpen met geoogste materialen, hoe een collectief ontwerpproces werkt en naar het tiny house als architectonisch fenomeen.

We gaan in gesprek met Marina Otero Verzier en Katía Truijen die als onderzoekers bij HNI samen met René Boer redactie voerden over het boek Architecture of Appropriation, on squatting as a spatial practice; met Floris Schiferli die als architect van Superuse Studios betrokken was bij Buitenplaats Brienenoord; en Pieter Bardoel die zijn eigen tiny house bouwde op Minitopia.

foto: Landbouwbelang Maastricht, Foto Frank Hanswijk