archive
Culture radio
Architecture City - 09 - Ik Vertrek

Architecture City - 09 - Ik Vertrek

catja edens jorn konijn

airdate: -

De zomer staat voor de deur en we willen naar buiten: weg uit het stadse gewoel, ons terug trekken uit de hectiek van alledag, ergens anders zijn. Nu, met de versoepeling van de Corona-lockdown speelt dit misschien wel sterker dan ooit.

Architecture City onderzoekt in deze aflevering de behoefte om te vertrekken. We praten over vakantieparken en het vakantiehuis, maar ook over het verlangen om langer weg te zijn en andere samenlevingen te leren kennen. Waar vertrekken we naar toe en wat denken we daar te vinden? En wat is de architectonische dimensie van dit escapisme?

We spreken met Marc Koehler over het buitenhuis dat hij ontwierp voor Jort Kelder in de duinen van Terschelling. Met welke vraag kwam de opdrachtgever? En hoe maak je architectuur op een prachtige natuurlijke locatie die je wil respecteren en in stand wilt houden? En kunnen we leren van dit project voor andere vormen van woningbouw?

Mieke Dings schreef het boek ‘Tussen tent en villa’, een onderzoek naar vakantieparken in Nederland van 1920 tot heden. Met haar spreken we over wat mensen daar zochten en zoeken. Wat drijft de initiatiefnemers en ontwerpers van deze parken en hoe pakt dat architectonisch uit? Belooft de aankomende zomer in Nederland een herontdekking van de parken?

Architect Daan Roggeveen ‘ontsnapte’ voor langere tijd aan Nederland. In de crisis na 2008 besloot hij naar China te vertrekken om zich daar te vestigen als architect. Waar was hij naar op zoek? Wat leerde hij van zijn jaren in China en wat bracht hem uiteindelijk ook weer terug naar Nederland? Daarover spreken we met hem.

Jorn Konijn maakte een documentaire over Max Risselada, eminence grise van de Nederlandse architectuur. In onze uitzending enkele fragmenten uit deze film waarin Risselada spreekt over zijn reizen in 1968 naar Rusland en in 1969 naar Los Angeles en zijn terugkomst in Nederland in 1970. Wat dreef hem destijds en wat heeft het hem opgeleverd.

Architecture City# Ik vertrek is live op Operator te beluisteren op vrijdag 19 juni van 11:00 tot 12:15.