archive
Architecture City - 05 - Vrouw in de architectuur

Architecture City - 05 - Vrouw in de architectuur

catja edens

airdate: -

Architecture City - 05 - Vrouw in de architectuur

Wat is de positie van vrouwen in de huidige architectuur praktijk? Architecture City vraagt het aan twee architecten die uit het buitenland kwam om in Nederland te studeren en te werken. Oana Rades, partner bij Shift Architecture Urbanism en Eva Pfannes van Ooze Architecture. Is er een verschil in opleiding en praktijk in het buitenland? Wat waren hun motieven om in Nederland te studeren? En wat zijn voor hen de grote verschillen in benadering tussen Nederlandse vrouwelijke architecten en vrouwelijke architecten in het buitenland?

Ook een eerdere generatie komt ruim aan bod in deze aflevering van Architecture City in een gesprek over Lotte Stam-Beese, stedenbouwkundige die haar inspiratie opdeed in het ‘moderne’ Rusland en Oost-Duitsland. Hanneke Oosterhof deed onderzoek naar het werk van Stam-Beese en vertelt in de uitzending hoe zij zich als vrouw staande hield in een ontwerppraktijk gedomineerd door mannen.

Tenslotte vertelt architect Afaina de Jong hoe zij de vertegenwoordiging van vrouwen in het architectuurklimaat in Nederland ziet ten opzichte van andere Europese landen en waarom zij zich in de uitoefening van haar beroep als feminist voordoet.